top of page
Search

Työuupumuksesta voimaantuminen terapian kautta - tunne työhyvinvoinnin paluu.

Työuupumuksessa tai burn outissa ihminen kokee monenlaisia vaikeita tuntemuksia, kuten fyysisiä kipuja esim. selässä tai niskan alueella, päänsärkyä tai lihaskipuja. Uupunut kärsii usein myös psyykkistä ja emotionaalista väsymystä sekä vaikeita tunteita, kuten ahdistusta, turhautumista, jopa vihaa. Työuupumuksen ja sen oireiden pitkittymisen seurauksena työntekijän motivaatio, jaksaminen ja tehokkuus laskevat. Myös kyynistyminen ja negatiivinen asenne työtä kohtaan saatta lisääntyä ja joskus juurisyytä saattaa olla vaikeaa hahmottaa. Työuupumus voi pahimmillaan johtaa jopa kliiniseen masennukseen. Yllättävää on se, että työuupumus voi kummuta myös tilanteessa, jossa työntekijä onkin "bored out" eli kokee, että hänen potentiaalinsa ei ole käytössä siinä määrin, kuin sen pitäisi olla ja myös silloin, kun ihminen ei koe saavansa arvostusta työpanoksestaan.


Olen itse aikanaan kokenut nimenomaan tuon edellisen kaltaisen burn outin, kun en enää pystynyt etenemään työssäni ja koin, että potentiaalini ei ollut käytössä niin, että olisin voinut itse arvostaa omaa työpanostani - ja sain harvoin palautetta työstäni, varmaankin koska tein asiat "by the book" aika rutiininomaisesti, aina ajoissa ja huolellisesti. Sanalla sanoen, minulla oli tylsää, enkä päässyt käyttämään taitojani. Silloin ratkaisin asian kuuntelemalla kutsumustani ja aloin opiskella uutta "apinan raivolla". Se on yksi tapa taputella uupumus pois, joskin aika radikaali. Toki sitä edelsi ymmärrys tilanteesta, monta unetonta yötä ja paljon keskustelua ratkaisukeskeisen valmentajan kanssa.


Uupumusta voi alkaa hoitaa monella itsehoitotavalla:

  • aloita lepäämällä paljon, siis PALJON ja aina, kun mahdollista

  • kuuntele ja lue kirjoja

  • tee hengitysharjoituksia

  • tapaa ystäviä

  • käy elokuvissa, konserteissa, taidenäyttelyissä tai teatterissa

  • harjoita tietoisen läsnäolon taitoja

  • liiku ja leiki

  • kirjoita päiväkirjaa ajatuksistasi ja tunteistasi


Ja jos nämä vapaa-ajan aktiviteetit eivät auta tasaamaan hermoston ylivireyttä ja negatiiviset tunteet työtä kohtaan eivät helpota parissa kuukaudessa, tule terapiaan :)

Ai niin ja muista rajata työaika ja ethän päästä työtä läikkymaan vapaa-ajallesi.


Rakkaudella, Mia

12 views0 comments

Comments


bottom of page