top of page
Search

Unettomuuden hallinta terapian avulla: Oivalluksia ja työkaluja parempaan uneen


Nukahtamisvaikeudet, aamuöiset heräämiset ja muut unihäiriöt voivat tehdä päivistä tahmaisia ja illoista stressaavia. Lievät uniongelmat onneksi usein helpottuvat itsehoidolla tai terapialla.


Kun unettomuus vaivaa, kiinnitä huomioita ensin unihygieniaan; tuuleta ja viilennä makuuhuone, jätä puhelin ja muut laitteet toiseen huoneeseen ja pyhitä makuuhuone nukkumiselle (ja kenties seksille). Kaikkien digitaalisten laitteiden katsominen olisi hyvä lopettaa viimeistään tuntia ennen nukkumaan menoa. Jos hyvältä tuntuu, suosittelen ottamaan käyttöön myös unimaskin ja korvatulpat. Ne saattavat tuntua aluksi oudoilta, mutta niihin tottuu - itse käytän niitä kesät-talvet - aina ja joka paikassa. Jos uni ei tule näillä toimenpiteillä, siirry järeämpiin toimenpiteisiin.


Unipaineen kerääminen valveillaolon aikana auttaa uniongelmissa. Vältä päiväunia, vaikka väsyttäisi ja harrasta säännöllisesti liikuntaa. Esim. kävely on hyvä liikuntamuoto, tanssia ja joogaa voi harrastaa kotonakin - verkossa on paljon maksuttomia on line -tanssi- ja joogatunteja. Liian rankkaa rautojen nostelua kannattaa kuitenkin välttää myöhään illalla, jopa kolme-neljä tuntia ennen nukkumaan menoa.


Jos heräät uumuyöllä ja pyörit sängyssä max. 15 minuuttia, nouse hetkeksi vuoteesta ja lue jotakin mahdollisimman tylsää kirjaa tai lehteä - siis ihan paperiversiota tai tuijota seinää, kunnes silmät alkavat tuntua raskailta, jolloin voit palata sänkyyn. Tätä kutsutaan vuoteessaoloajan rajoittamiseksi. Myös meditointi ja hengitysharjoitukset toimivat monelle. Niitä voit opetella joogassa, kursseilla ja esimerkiksi minun terapiassani.


Parempia unia edistävät myös säännöllisyys nukkumaanmenoajassa ja -heräämisessä. Toisin sanoen päätä, mihin aikaan menet iltaisin nukkumaan ja mihin aikaan heräät ja pidä tämä rytmi yllä pääsääntöisesti ja lähes kaiken aikaa. Elämässä tulee tietysti poikkeuksia, mutta ne vahvistavat säännön.


Mitä tulee ruokailuun ja ravintoon, säännöllinen ruokailurytmi tukee unia ja kokemuksesta voin sanoa, että juuri ennen nukkumaan menoa ei kannata ruokailla. Itselleni toimii parhaiten se, että ruokailen viimeistään neljä tuntia ennen nukkumaan menoa. Tämä on tietysti yksilöllistä. Mitä tulee alkoholiin, se pirstoaa unen, joten jos haluat nauttia lasillisen silloin tällöin, vältä kuitenkin sen käyttöä päivittäisenä "unilääkkeenä".


Ja tietysti hurjan tärkeää on se, että selvität unettomuuden syyn, jos edelleen jatkuu, vaikka teet edellä kuvatut toimenpiteet. Pitkittynyt stressi ja masennus lisäävät unettomuuden riskiä ja niiden syy olisi tärkeää selvittää. Terapian avulla syiden selvittäminen on helpompaa ja kun ne ovat selvillä, pääset ratkaisemaan ongelmia yhdessä terapeutin kanssa.


Kohti parempia unia.


Mia8 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page